24 Mei 2017

Lima Tempat Wajib Dilawati Di GANGNEUNG, KOREA SELATAN !

Seringkali dunia menceritakan tentang indahnya Kota Seoul dimalam hari, benar. Ia memang indah. Tentang romantiknya Pulau Nami dan Pulau Jeju, dan itu juga tidak dapat dinafikan. Tempat itu harum dengan cinta dan lawatan pertama seringkali membawa kita untuk melawatnya untuk kedua kali.
Sempena Sukan musim sejuk Olimpik dan Paralimpik 2018 di PyeongChang, saya tidak ingin memperkayakan minda anda dengan keberadaan Kota Seoul tetapi, saya ingin membawa anda melihat tempat yang kurang terkenal tetapi, sebenarnya mewah dengan tempat menarik dan wajib dilawati ketika berkunjung ke Gangneung,  Korea Selatan. Gangneung merupakan kawasan utama lokasi  stadium untuk beberapa acara sukan Olimpik dan Paralimpik diadakan. Terdapat lima stadium untuk acara sukan Gangneung Coastal Cluster-Sukan Olimpik PyeongChang 2018.

Kawasan-kawasan ini tidak sekadar wujud sebagai lokasi sukan semata-mata tetapi, turut menghidangkan lokasi pelancongan terbaik buat para pengunjungnya. Antaranya adalah :

GYEONGPO BEACH
Gangneung : Stadium and Tourism Resources

Pantai Gyeongpo terletak lebih kurang 1 kilometer dari Gyeongpodae. Pantai ini agak luas dengan panjang 6km dan dilitupi oleh pasir halus. Ia merupakan salah satu lokasi pelancongan terkenal dikawasan Gangneung.

Who doesn't love sunrise? well, Geongpo Beach merupakan lokasi terbaik dan terindah untuk melihat matahari terbit apatah, lagi jika suasana tersebut disaksikan bersama 'favourite person'. Tidak setakat sunrise and moonrise tetapi, dikawasan berhampiran juga, terdapat hutan pine (4KM) dan wild roses yang berkembang mekar menambah indahnya kawasan Gyeongpo.

Para pelancong tidak hanya dihidangkan oleh suasana indah alam semulajadi tetapi, juga disekitar Gyeongpo terdapat tapak bersejarah dengan bangunan lama menggamit rasa seperti Gyeongpodae and Ojukheon. Para penggemar sejarah, ini pasti sesuai buat anda.

Gyeongpo Beach turut menjadi lokasi Festival of Cherry Blossoms dan menjadi salah satu tarikan para pelancong dari dalam dan luar negara. Manakala, pada musim panas pula, kawasan Gyeongpo beach  akan menjadi lokasi  pelbagai acara kebudayaan diadakan termasuklah, pesta tari-menari.

HASSLA ART WORLD - Where Art Meets Heart
Gangneung : Stadium and Tourism Resources
Siapa kata muzium membosankan? Try the Haslla Museum and you'll be amazed at the extensive display of Pinocchio exhibit that's really interesting both for adults and kids alike.  Hassla Art World merupakan salah satu tarikan terbaik di Korea bahkan, didunia. Banyak pelajaran dan hiburan bermakna boleh diterokai ditempat ini.

Hassla Art World terletak di  1441 Yulgok-ro, Gangdond-myeon, Gangneung, Gangwon-do, Korea Selatan dan dibuka setiap hari bermula pada jam 8.30 hingga 18.30. Muzium ini terkenal dengan sifat kreatif dan inovatif sehingga para pengunjung tidak akan pernah berapa puas berada didalamnya.
JEONGDONGJIN RAIL BIKE ~It smells like the ocean !
It smells like the ocean
Gangneung : Stadium and Tourism Resources
Udara, angin sejuk damai, bunyi dan rasa bersatu menjadi satu dan kita tahu itu adalah kombinasi alam berhampiran dengan laut. Pantai pasir putih terdampar indah diterpa sang ombak sebagai tanda ucap selamat datang kepada para pegunjung pantai Jeongdongjin. Hey, pantai bukan segalanya untuk disaksikan disini, meski pantainya indah tetapi, ada sesuatu yang lebih menarik perhatian semua. 

Jeongdongjin itself boasts a train that's closer to the beach than other (at least in korea), and indeed the station is practically on the sand. You can take a real train here, heading south, or you can take a really fun tourist where the ocean-facing side of the train is all windows. 

Right next to the train station, you can rail bike here, which peddle-powered four-seater that runs along railroad tracks. Tak perlu bimbang if you're not fit; the bike as an electric battery that will power it if you want just sit back and relax macam boss. It's a bit of a long ride, so set aside an hour or two and come early to get tickets.

Jeongdongjin Rail Bike terletak di Jeongdongjin-ri, Gangdon-myeon, Gangneung, Gangwon-do, Korea Selatan.

JUMUNJIN BREAKWATER ~ Lokasi Penggambaran Drama 'Goblin'
Gangneung : Stadium and Tourism Resources
Hello para pembaca blog ini, ada yang minat drama Korea ? pasti ada kan ! jadi lokasi ini tidak perlu dihurai panjang-jela lagi kerana ia sudah sangat sinonim dengan mata kalian. Sebut saja Goblin, hati anda pasti melonjak ingin mendakap hero itu. oh fanatik sungguh kamu.

Tidak dinafikan, drama yang bercerita tentang perjuangan Dokkaebi (Gong Yoo) mencari penggantinya (Kim Go-Eun) telah memilih lokasi penggambaran yang indah dan itu terletak di Jumunjin Breakwater.  Lokasi ini menjadi pusat pelancongan yang terkenal kerana menjadi tempat Goblin dan Ji Eun-Tak bertemu untuk pertama kalinya. Ramai peminat Goblin beraksi ala-ala Goblin disini. Ceh, perasanlah tu ! hehe.

Jumunjin Breakwater terletak di 1609, Haean-ro, Jumunjin-eup, Gangneung-si, Gangwon-do Korea Selatan.
If there’s a railway for bike, there’s also a railway for the train. The Jeongdongjin Station is located right in front of the beach, so people can ride a train from anywhere in South Korea up to the Jeongdongjin Station and when you get off, welcome to the beach. - See more at: http://www.saranghaekorea.com/2016/07/beach-train-station-rail-bike-sunrise.html#sthash.9owhdhvR.dpuf
the beach is not just the only thing you can see at Jeongdongjin. - See more at: http://www.saranghaekorea.com/2016/07/beach-train-station-rail-bike-sunrise.html#sthash.9owhdhvR.dpuf
It smells like the ocean

JUMUNJIN FISH MARKET ~ Good place to get cheap fresh fish !
Gangneung : Stadium and Tourism Resources
Pasar Ikan Jumunjin telah dibina pada tahun 1936 dan terletak di Gangneung bersebelahan dengan Pelabuhan Jumunjin dan merupakan tempat terbesar bagi squid boats. Ia merupakan pasar seafood terbesar di Pantai Timur termasuklah, pasar makanan laut kering dan pusat sashimi. Jumunjin Fish Market menjadi tempat kegemaran penduduk Korea dan juga, pelancong luar untuk menikmati fresh seafood.

Variasi hidupan laut dapat ditemukan disini dan istimewanya, kebanyakan ikan tersebut tidak terdapat di Malaysia. Antara yang paling banyak dan terkenal di Jumunjin Fish Market adalah ketam merah.

Jumunjin Fish Market terletak di 8-35 Hyangho-ri, Jumunjin-eup, Gangneung, Gangwon-do, Korea Selatan. Paling best, kawasan ini juga terkenal dengan kebersihan, kedamaian dan keindahannya.

Ok, cukup tulisan untuk hari ini. Nantikan artikel khas saya tentang Seongyojang, Gangneung selepas ini. Rancang percutian anda agar ia menjadi percutian terbaik anda.


If there’s a railway for bike, there’s also a railway for the train. The Jeongdongjin Station is located right in front of the beach, so people can ride a train from anywhere in South Korea up to the Jeongdongjin Station and when you get off, welcome to the beach. - See more at: http://www.saranghaekorea.com/2016/07/beach-train-station-rail-bike-sunrise.html#sthash.9owhdhvR.dpuf
It smells like the ocean
Reactions:

23 comments:

windz neom berkata...

nice!

Precious Cla berkata...

Thanks, @windz neom :)

Jane Chua berkata...

GYEONGPO BEACH looks beautiful. Will ask my husband to bring me there for honeymoon.

Precious Cla berkata...

Yeah, GYEONGPO Beach is just perfect for a beach honeymoon ^^ have fun dear *_*

cindyrina berkata...

I really wanna visit this other part of Korea. Will bookmark your site.

Precious Cla berkata...

Hi Cindyrina, the amount of things to do, see and eat in SOUTH KOREA are endless and GANGNEUNG is part of it ^^ thanks for bookmarked my page. Have a good day !

Emily berkata...

Well, I've not been to Korea yet, so this list is really useful for me! Thanks for sharing this list. I'm keeping them in view.

Zayani Zulkiffli berkata...

Teringin sangat nak melawat Korea, tapi masih belum ada rezeki lagi. Nanti wajib singgah JUMUNJIN BREAKWATER. haha

Precious Cla berkata...

Hi #Emily, for all those who are wondering where to go for their trip to Korea, this article is helping ^^ ;)

Precious Cla berkata...

Hai #Zayani, tetap bermimpi dan berusaha....suatu hari pasti ada peluang melawat negara Korea :D

Pichu Chiharu berkata...

This is beautiful ! Been always wanted to visit korea, but korea still not the first in my list... will save much more for buying cosmetics and beauty care products , travel and yummy food at the same time! hehe

emi berkata...

omg pleas pleaseee nak pegi korea jugak. Belum tercapai lagi wishlist yg satu ni.

Kelly Lee berkata...

This place looks beautiful!!!!!
Wanted to visit korea will keep in list

Miera Nadhirah Tan berkata...

my next travel destination in South Korea.... there are so many amazing places to visit there in Korea...

Wai Yee aka Rane berkata...

Jeju is a nice place. Good to relax and sightseeing

tenku butang berkata...

wah.. betsnya dapat ke Korea.. teringin nak kesana jugak... hope my dreams come true

Aliza Sara berkata...

An amazing place to visit. Cant wait for my second trip there! Some places i have not been yet

Aqalili Azizan berkata...

"Gyeongpo beach akan menjadi lokasi pelbagai acara kebudayaan diadakan termasuklah, pesta tari-menari". Tajam je bila nampak perkataan musim panas, sebab plan nak pergi bulan 8 ni. So, yang ni dekat dalam Seoul juga kan?

Ivy Kam berkata...

Haven't been to this part of Korea yet, will bookmark this post for my travel reference :)

Bella Leong 梁秘旖 berkata...

Wow I wish I could visit there too :)

Sunshine Kelly berkata...

Wow best nyer, i have take note on all these places for my next visit.

Leo T. Ly berkata...

I did not know that Korea has that many beautiful places. I would love to visit the beach there.

Olivia Ivia berkata...

Wow this place looks so beautiful! Would love to visit.