loading...

27 April 2017

Lokasi-Lokasi Acara Sukan Gangneung Coastal Cluster - PyeongChang 2018 Olympic Winter Games

Tulisan ini tentang PyeongChang Olympic 2018, dan untuk makluman saya akan selalu menulis tentangnya sehinggalah saya bosan menulis tentangnya. Kenapa saya begitu beria-ia menulis tentang PyeongChang Olympic 2018 Winter Games? soalan anda sudah ada jawapannya, kerana PyeongChang Olympic bukan sukan biasa semata tetapi, sukan bertaraf dunia yang mengumpulkan semua atlet berprestij bertanding meraih status juara dipersada dunia. 

Jika sebelumnya saya menulis tentang lokasi-lokasi acara sukan Mountain PyeongChang Cluster, kali ini saya persembahkan lokasi-lokasi acara sukan Gangneung Coastal Cluster. Lima lokasi yang terlibat adalah seperti berikut :-
GANGNEUNG HOCKEY CENTRE
Lokasi-Lokasi Acara Sukan Gangneung Coastal Cluster - PyeongChang Olympic 2018
Gangneung Hockey Centre dibina pada tahun 2014 sehingga Mac 2017. Hockey centre ini mampu memuatkan sehingga 10,000 orang. Lokasi ini hanya digunakan untuk hoki ais wanita dan lelaki. Senibina lokasi ini adalah moden dan pasti akan menjadi tarikan pelancong.

GANGNEUNG OVAL
Lokasi-Lokasi Acara Sukan Gangneung Coastal Cluster - PyeongChang Olympic 2018
Masa pembinaan untuk Gangneung Oval adalah sekitar Oktober 2014 sehingga Mac 2017. Antara acara yang akan berlangsung disini adalah speed skating 500m/ 1,000m/ 1,500m/ 5,000m, 10,000m/ Team pursuit dan Mass Start untuk kedua kategori lelaki dan wanita. Gangneung Oval mampu memuatkan 8,000 orang sekali masa.

GANGNEUNG ICE ARENA
Lokasi-Lokasi Acara Sukan Gangneung Coastal Cluster - PyeongChang Olympic 2018
Arena ini telah mulai dibina pada Jun 2014 sehinggalah pada Disember 2016. Arena ini akan menjadi lokasi bagi acara Figure Skating dan Short Track Speed Skating. Kapasiti muatan adalah 12,000 orang. Untuk pengetahuan semua, keadaan cuaca dan suhu adalah sekitar 18.3°C. Jadi jika anda berminat untuk datang menyaksikan acara di Gangneung Ice Area pada PyeongChang Olympic 2018 nanti, anda tahu apa yang harus anda lakukan. Pakai pakaian yang sesuai, ok ?

GANGNEUNG CURLING CENTRE
Lokasi-Lokasi Acara Sukan Gangneung Coastal Cluster - PyeongChang Olympic 2018
Ia telah dibina sejak tahun 1998 tetapi, telah dilakukan sedikit pembaikan pada Disember 2015 sehingga Januari 2017 bagi tujuan menyambut temasya sukan Olimpik 2018. Bangunan ini berkapasiti 3,500 orang sahaja. Acara yang terlibat adalah Men's curling, Mixed Doubles Curling dan women's curling.

Gangneung Curling Centre adalah terkenal dan antara major acara yang menggukan tempat ini adalah: Winter Asian Games (1999), ISU 4 Continent Figure Skating Championships (2005) (2007) (2011) dan world women's curling Championships (2009).

KWANGDONG HOCKEY CENTRE
Lokasi-Lokasi Acara Sukan Gangneung Coastal Cluster - PyeongChang Olympic 2018
Acara hoki ais akan berlangsung disini untuk hoki ais kategori wanita dan lelaki. Kwangdong Hockey Centre telah mulai dibina pada Jun 2014 sehingga Febuari 2017 dengan kapasiti 6,000 orang.

Setiap lokasi untuk acara sukan yang diadakan adalah dalam jarak yang terbaik dan tidak terlalu jauh dari satu lokasi dengan lokasi yang lain. PyeongChang 2018 Olympic Winter Games semakin terasa auranya dan ramai yang telah mulai merancang untuk ke PyeongChang Korea Selatan pada awal tahun 2018. Bagaimana dengan anda ? 

Rancang percutian anda mulai dari sekarang, biar semua rancangan berjalan dengan lancar. 
Reactions:

13 comments:

tenku butang berkata...

tertarik lihat GANGNEUNG ICE ARENA tu.. sebab design dia macam kapal angkasa plak.. hee.. btw.. entry awak tentang sukan olimpik ni terbaik..

Blair Villanueva berkata...

Many tourist will be coming for this anticipated event. This is very exciting and boost tourism.

Precious Cla berkata...

@Tenku Butang ^^ cantikkan stadium tu.. tak sabar nak tengok dekat-dekat :)

Precious Cla berkata...

Hi Blair Villanueva ^^ Yep, people around the world will come & witness the event ;)

Rawlins GLAM berkata...

Nampak gayanya ramai la yang melancong ke Korea Selatan 2018 nie. Hehe.

Precious Cla berkata...

melancong sambil tengok Winter Games pun ok jugak kan.. :)

Selina Ooi berkata...

Wow.. For Winter Games, all looks as COOL! South Korea is very famous for the Malaysian tourists. I love the snow there!

Coi Ibanez berkata...

Such grand arenas! I could just imagine how it looks like in person! :)

http://www.heymamacoi.com

Precious Cla berkata...

Hi, Selina..I agree with you, Malaysian tourists loves going there :D

Precious Cla berkata...

Hello Coi ^^ yeah.. I am really looking forward to go to South Korea for the world Olympics event :)

Venny Lee [Mak N Lee] berkata...

Wow!great for winter game!Wish I able to go there!

~ Everest ~ berkata...

the architecture is so beautiful and i am sure it will be so crowded during the games

Precious Cla berkata...

Hi, Venny ^^ this is one event that everyone should have the pleasure of experiencing. Let's go to SOUTH KOREA