loading...

15 November 2017

Dream Program : Dreams Come True

Hi, I know my blog readers is not in Malaysia only, but according to blog statictic there  are from Singapore, USA, Australia and etc. Thank you guys ! thank you for reading my blog, I mean to drop by ! I know you not might understand my writing since there are all in Malay language. So, today I'm gonna write it in English.

It is about a Dream Program or a dream come true and the name that I want to highlight is Julian Yee Zhi-Jie (born 26 May 1997). Still young ! He is a Malaysian figure skater. He is a five time Malaysian senior national champion (2013-2017) and has competed in the final segment at seven ISU Champion including two  World Championships.
Dream Program : Dreams Come True
credit to Julian Yee Zhi-Jie instagram account @julianyeee
Yee began learning to skate at age four at the Sunway Pyramid Ice Rink in Malaysia. He and his brothers were introduced to skating by their mother, Irene. In 2011, he became the youngest skater to win the Junior Men's category, at age 13 years 10 months, thereby breaking the previous record held by his brother Ryan Yee Zhi-Jwen.

In 2014, Yee became the first Malaysian to reach the free skate at a Four Championships.  One of the youngest skaters at the event, held in Taipei City from 20-25 January 2014, he qualified for the free skate and finished 23rd overall. At the 2014 Malaysian Open National Championship, Yee held the lead after the short program and defended his title to become only the second Malaysian skater to win the Senior Men's title in consecutive years.

Yee finished 15 overall at the 2017 Four Continents Championships in Pyeongchang, South Korea, and then went directly to Sapporo, Japan to compete at his first Asian Winter Games; he placed 8th with a new personal best of 222.69 points. In Augsut 2017, Yee won gold at the 2017 Southeast Asian Games. During the Nebelhorn Trophy, which was the qualifying event, the 2017 SEA Games gold medalist garnered  a score of 71.93 points in his short programmed. His free skate routine, where he was placed third, gave him the points needed (148.74) to place in the top seven to qualify for the  2018 Pyeognchang Winter Olympics. Wow ! congratulations and wish you all the best. As a Malaysian I am proud of you. 

That's all for now and don't forget to leave some comments on this post. By the way, I can't wait for the forthcoming event which is the 2018 Pyeongchang Winter Olympics in South Korea.

14 November 2017

Agensi Penerbangan Pilihan ~ Malaysia Airlines

Saya bukan jenis manusia yang sukakan penerbangan menembus awan-awan diatas sana. Namun, keinginan untuk berada disuatu tempat yang bukan negeri asli, mewajibkan saya untuk menaiki pesawat sebagai satu-satunya pengangkutan untuk menghantar ke destinasi tersebut dengan pantas. 

Saya ada satu perasaan yang sukar dijelaskan tiap kali kapal bergerak dan saya didalam perut kapal tersebut. Imaginasi selalu membuat saya terganggu, kerana itu saya suka memilih pesawat yang menyediakan fasiliti terbaik. Ketika terbang boleh menonton movie, menikmati servis hebat dari crew penerbangan tersebut selain menikmati hidangan yang sedap-sedap. Beli tiket juga mudah dan paling penting there is no hidden charge !.
Agensi Penerbangan Pilihan ~ Malaysia Airlines
Anda pasti tahu syarikat penerbangan mana yang saya maksudkan. Haits ! sudah jelas lagikan bersuluh, syarikat penerbangan yang mengangkat nama Malaysia di persada dunia. MAS atau Malaysia Airlines , merupakan syarikat penerbangan yang tidak asing lagi. Sebut saja, semua pasti kenal. Respect MAS Cabin crew. 

Part ini anda kena baca betul-betul. Cara booking tiket yang sangat mudah semudah menelan air bandung.  Nak pejamkan mata pun boleh tapi saya tak syorkan anda berbuat demikian sebab takut salah destinasi pula. T R A V E L O K A , pernah dengar aplikasi ni ? tipu kalau tak pernah. Aplikasi ni boleh di download di google play atau apple store. Melalui apps ni anda boleh book flight MAS. Kenapa tak pergi direct to the website kan ? well the answer is di Traveloka anda boleh tengok review hotel yang anda nak stay. Bagi sang traveler atau memang kerja anda mengharuskan anda untuk travel, ini adalah peluang terbaik untuk anda jimarkan masa dan book MAS flight ticket. Hebatkan ? kenapa pilih Traveloka ? anda tahu jawapannya kerana hanya di Traveloka sahaja yang ada promotion for a certain time.

Aplikasi online Traveloka, memang user friendly. Anda boleh pilih destinasi, tempat yang anda nak naik serta bila tarikhnya. Then the apps akan listdown senarai flight yang ada. Dari sana, anda boleh bandingkan harga untuk setiap flight yang ada. Untuk business perlu jimatkan ? so this apps sangat praktikal for you guys. Ia terbahagi kepada business class, economy class dan juga first class. Yang bestnya MAS ni, dia ada airbus. Tiket memang sentiasa ada tetapi, faham-faham lah bila musim perayaan (memang habis).
Agensi Penerbangan Pilihan ~ Malaysia Airlines
Saya pasti bahagian ini menjadi kesukaan ramai iaitu, 'user friendly'. Saya pernah guna satu applikasi yang sangat tidak friendly user sampai malas nak guna apps itu lagi. Lain cerita dengan Traveloka, book flight MAS dengan mudah tanpa perlu menggunakan perkhidmatan PA, tanpa perlu menggunakan cash hanya online payment dan yang penting duit dalam akaun mesti cukup. 

Untuk Airline MAS anda boleh baca polisi di Traveloka. They have many information regarding the airline yang dapat tolong anda nanti. So far, kalau yang selalu bekerja jenis travel ni akan selalu book lambat tapi di Traveloka anda boleh spend 10 minit sahaja untuk buat booking. Just use your smartphone and the magic will come. Simpan e-ticket anda untuk chek-in di airport. Mudahkan ? yes! T R A V E L O K A memudahkan hidup anda, menjimatkan masa anda dan menambahkan kebahagian anda. 
Agensi Penerbangan Pilihan ~ Malaysia Airlines
Mahu bukti ? ya, tulisan tanpa bukti tidak baik kan ! jadi saya selitkan e-ticket penerbangan saya ke Cambodia hujung bulan ini. Mahu tahu berapa lama saya book ticket ini ? teka. 30 minit . 20 minit. 15 minit. salah ! saya hanya menggunakan 10 minit dari masa 24 jam saya. Cepat dan jimat masa. Saya juga mendapat harga termurah berbanding penerbangan lain ke tempat ini. Jadi, anda tidak perlu lagi pening kepala dengan sistem yang asyik loading itu. Traveloka kan ada. Friendly user lagi.

10 November 2017

Sistem SAPS Ibu Bapa

Ibu Bapa wajib tahu hal ini. SAPS Ibu Bapa atau turut dikenali sebagai SAPS NKRA Ibu Bapa merupakan sebuah sistem yang penting untuk mengetahui keputusan peperiksaan anak-anak tanpa perlu pergi kesekolah anak tersebut. Ini dunia moden, semua berlaku dihujung jari. SAPS Ibu Bapa bermaksud Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah. 

Manakala SAPS NKRA Ibu Bapa bermaksud National Key Result Areas (Bidang Keberhasilan Utama Negara).
Sistem SAPS Ibu Bapa
Sistem ini diselenggara oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) bagi memudahkan pihak ibu bapa mengakses keputusan ujian atau peperiksaan anak walau di bahagian mana sekalipun dalam dunia ini, keputusan peperiksaan anak masih dapat diketahui. Jika dahulu, ibu  bapa perlu menunggu hari penyampaian keputusan peperiksaan pelajar untuk mengetahui pencapaian anak mereka didalam kelas/sekolah. Era globalisasi ini, ibu-bapa tidak perlu menunggu hari penyampaian keputusan disekolah. Semua krekod peperiksaan serta markah peperiksaan dipaparkan dalam SAPS Ibu Bapa.
SAPS IBU BAPA
Keputusan dapat diperoleh secara online
Terkadang, pelajar tercorot malu memberitahu ibu-bapa untuk mengambil report card bersama namun, dengan sistem ini para murid tiada alasan untuk berdalih. Demikian juga, ibu-bapa yang sibuk mengalahkan perdana menteri  tiada alasan  'tiada waktu' memantau keputusan anak-anak. Melalui sistem ini, anda boleh membuat semakan keputusan peperiksaan bagi murid Seklah Rendah dan Sekolah Menengah merangkumi Peperiksaan Pertengahan Tahu, Peperiksaan Percubaan, Peperiksaan Akhir Tahun, UPSR, PT3, SPM dan semakan ujian awal tahunan murid secara online. 

Semak Keputusan Peperiksaan secara Online  

Laman SAPS ini sangat penting dan bagi memudahkan proses memeriksa keputusan secara online, sila bookmarked laman web SAPS. 

Sistem ini relevan dalam dunia modenisasi hari ini. Antara sebab kenapa ia ditubuhkan adalah:

Sistem ini penting bagi meningkatkan mutu pendidikan negara Malaysia setanding dengan negara maju luar. Sistem penyimpan data pelajar ini diasaskan oleh Menteri Pelajaran Malaysia, Tan Sri Muhiddin Yassin ketika beliau menjadi Timbalan Menteri.

Sistem ini turut meningkatkan prestasi guru dalam menjalankan tugas. Selesai ujian atau peperiksaan dijalankan, para guru harus menjalankan tugas mereka tanpa berlengah-lengah. Semua markah ujian atau peperiksaan harus di 'key-in' kedalam sistem agar keputusan peperiksaan atau ujian dapat diakses oleh ibu-bapa pelajar.

Para pelajar juga tiada peluang untuk menyembunyikan keputusan mereka daripada ibu-bapa. Semua keputusan menjadi lut sinar dimata ibu-bapa atau penjaga. Dengan sistem SAPS Ibu Bapa, para pelajar mahu tidak mahu harus meningkatkan prestasi mereka bersaing sesama pelajar untuk menjadi cemerlang atau, paling kurang semua keputusan subjek menggembirakan hati ibu-bapa.

Walau bagaimanapun, tidak semua ibu-bapa atau penjaga celik IT. Masih ada kelompok ibu-bapa yang tidak tahu menggunakan sistem ini. Sistem ini secara positifnya, turut menggalakkan ibu-bapa agar tidak buta IT agar mereka sentiasa dapat memantau markah-markah ujian / peperiksaan anak mereka. Semakin kurang penduduk buta IT, semakin mudah maklumat secara talian dapat disampaikan. Semakin ramai celik IT, semakin mudah proses maklumat disebarkan. 

Tegasnya, Sistem SAPS Ibu Bapa adalah amat baik. Bersama kita meningkatkan mutu pendidikan Malaysia, lebih berkualiti dan sistematik. Guru, murid dan ibubapa menjadi unggul bersama.

8 November 2017

Dream Program : Explore Frontier of Winter Sports

Apa itu Dream Program ?

Dream Program atau Program Impian merupakan program yang ditubuhkan untuk memperkenalkan sukan musim sejuk untuk memberi peluang kepada orang muda yang tidak pernah mengalami musim salji atau sukan musim sejuk.
 Dream Program : Explore Frontier of Winter Sports
Program in dilancarkan oleh Pyeongchang pada tahun 2004 sempena bidaan menjadi tuan rumah sukan Olimpik musim sejuk tahun 2010. Sejak diperkenalkan seramai 1,576 orang muda (105 orang kurang upaya) datang dari 75 negara telah mengikuti program yang telah dianjurkan, yang mana mengambil masa selama 10 hari diantara bulan Januari dan Febuari. 
 Dream Program : Explore Frontier of Winter Sports
Program Impian memberi peluang kepada remaja berusia 11 hingga 15 tahun mempelajari ski dan sukan ais. Bagi remaja yang berpotensi dalam sukan musim sejuk akan dijemput ke Pyeongchang. Program ini telah berjaya mempersatukan negara-negara serantau dan mengayakan pengetahuan tentang budaya negara peserta yang terlibat.

Stakeholder utama seperti IOC, Winter International Federation seperti FIS dan ISU, media antarabangsa dan NOCs telah memacu Program Impian sebagai inisiatif terbaik untuk memperkenalkan Olimpik dimata dunia. Ia memperluaskan pengetahuan tentang sukan musim sejuk, mempromosikan persahabatan antara remaja dan menjadi saluran perdamaian dan keamanan dunia. 

Sejak tahun 2011, fasa ke dua Program Impian disebut 'New Dream Programme' atau ''Program Impian Baru' dilancarkan. Dibawah program Impian Baru, penglibatan orang muda termasuk orang kurang upaya mengalami untuk pengalaman dalam sukan musim sejuk telah meningkat. Pada tahun 2012,  program ini telah melebarkan sayapnya dengan mengadakan akademi untuk sukan musim sejuk. Permohonan diselenggarakan dan diterima oleh Korean Embassy melalui proses konsultansi Nation Olympic Committee (NOC) negera yang terlibat. Setiap NOC akan mengusulkan peserta berumur antara 11-15 tahun dan setelah  diperiksa peserta akan disahkan oleh Wilayah Gangwon.

Tujuan Dream program :

Latihan oleh pakar tentang sukan musim sejuk : Akademi Sukan Musim Sejuk

Pertukaran teori dan latihan praktikal serta tunjuk ajar tentang sukan salji (ski dan snowboarding) dan sukan ais (figure skating dan short track speed skating).

Jurulatih yang terlibat akan mengajar peserta terlibat dinegeri mereka sendiri menggunakan metod pelajaran dan praktikal.

Pemain akan memahami secara lebih baik tentang aktiviti sukan musim sejuk dan memperbaiki kemahiran bermain.

Terlibat dengan pertukaran pemain untuk sukan persahabatan dan antarabangsa

Peluang untuk mengetahui kebudayaan Wilayah Gangwon melalui Seoul trip.

Pengalaman Korea, Reakresi (Dream lounge, Sociap Party, water play).

Terlibat dengan tour di Sukan Olimpik musim sejuk di Pyeongchang and pengalaman sukan musim sejuk.
 Dream Program : Explore Frontier of Winter Sports
Permohonan yang diterima melalui Korean Embassy dengan melibatkan proses konsultansi Komiti Sukan Olimpik Negara (NOC) yang terlibat. Setiap NOC akan memberikan nama peserta negara sekitar umur 11-15 tahun  sebelum kemudiannya disahkan kelayakan oleh Wilayah Gangwon, Korea Selatan.

Dream Program : Explore Frontier of Winter Sports.

2 November 2017

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Setelah sekian lama tidak melibatkan diri dalam mana-mana blog giveaway, hari ini saya join. 'Once in a blue moon'!
 
Join Giveaway
Kenapa ? tidak ada banyak alasan, hanya kerana dia rakan senegeriku, rakan blogger yang buat pertama kalinya bertentang mata di lobi Grandis Hotel beberapa hari yang lalu dan juga, salah satu manusia yang agak sibuk dalam group WA sejak beberapa bulan ini. 

Saya kenal blog Kak Mia  sudah agak lama, lupa kiraan tempoh yang tepat. She's beautiful ! rasanya ada chemistry antara dia dan saya. Good photographer, sama seperti saya (haha). hmmm ? ya, bercanda, bercanda. Saya tidak sepandai kak Mia. Akan datang, pasti akan menjadi lebih pandai. 

Blog MiaKassim menonjolkan tempat-tempat percutian atau homestay yang terdapat dinegeri kedua terbesar di Malaysia. Jika mahu berkelana ke negeri bawah bayu dan tidak tahu mahu menginap dimana, blog ini sedikit-sebanyak boleh membantu anda. 

HAPPY BIRTHDAY
''Sambil menyelam, minum air'' - sinonim untuk saya support giveaway ini sambil mengharap kemenangan menjadi milik saya. Munafik namanya jika tidak mengaku mengharap lebih daripada giveaway ini. Jangan munafik kamu, katakan saja kamu juga mahu menang sama seperti saya. Jika kalah, tidak menjadi masalah besar. Paling, kembali kepada tulisan kita dan merenung kenapa kita tewas pada yang lain. (haha). Selepas itu, tetaplah bergembira kerana kita tidak rugi apa-apa malahan, semakin erat silaturahimnya dengan pemilik blog ini. 

Bukan hadiah menjadi punca utama melainkan, kerana Kak Mia adalah teman maka saya menulis entri ini. Happy 10th Anniversary MiaKassim and Happy Birthday too ! Tetap menulis kerana menulis menjadi bahagian dari kebahagian kita. 

Cheers !

1 November 2017

Road Trip Negeri Pelangi : KK-Kalabakan-Tawau

Mungkin, boleh dikatakan negeri ini sedang membangun kearah kebaikan meski, pembangunannya tidak sepesat negeri luar tetapi, bersyukurlah. 19 Oktober 2017 saya berpeluang melalui jalan darat Kota Kinabalu-Kalabakan-Tawau. Soalnya, jalan ini bukanlah laluan terbaik yang dapat dibanggakan kepada dunia kerana jalanraya yang ada seakan hidup segan-mati tak mahu. Namun, saya menikmati keadaan tersebut dengan seribu cerita.
Laluan ini merupakan laluan pilihan untuk sampai ke Tawau dalam masa lebih-kurang 6 jam (iaitu 2 jam lebih cepat berbanding jalan KK-Sandakan-Tawau). Andai saja, jalanraya yang ada dalam keadaan baik perjalanan pasti akan lebih cepat tanpa perlu menunggu 6 jam untuk tiba ke Tawau. Ok, cerita sebenar bukan tentang jalanraya. Saya bersama #TeamGBK ke Tawau untuk sebuah aktiviti gereja atau lebih dikenali sebagai Hari Doa Wiranita yang ke-2.
Road Trip Negeri Pelangi : KK-Kalabakan-Tawau
Kami tiba di Tawau sebelum jam 3.30 petang, kami menginap di Kuhara Court Apartment hanya bersebelahan dengan Servay Mall. Tiba di Kuhara, sebelum salam berganti salam kami disambut dengan senyuman selamat datang oleh semua orang. Oleh kerana kami telah membayar yuran secara online maka, kami tidak perlu bersusah-payah berbaris membayar yuran. Hanya mengambil kunci bilik, menyimpan barang-barang lalu, bergerak kepasar Tawau kerana, acara hanya bermula pada jam 7.30 malam. 

Tawau dan periuk murah tiada terpisahkan. Sejak saya mengenali Tawau, keistimewaan itulah yang saya tahu selain, keropok amplang. Ketika saya melihat teman-teman saya, mereka membeli seperti 'tiada esok' , tangan kiri dan kanan penuh dengan hasil belian bak kata orang dari kosong kepada berlimpah. Jika tiada had masa untuk ke pasar, saya yakini bosan tidak mereka rasakan. Jujur saja, shopping bukan kegemaran saya. Cukup membeli apa yang sedap saya rasakan dan tidak perlu membuang duit membeli barang yang bukan keutamaan. Jika makanan, itu lain cerita (haha). 
Road Trip Negeri Pelangi : KK-Kalabakan-Tawau
Berdasarkan jadual, 6.30 petang adalah waktu untuk makan. Makanan sudah tersedia ketika kami tiba. Saya lupa menu makan malam tersebut tetapi, sambal cili masih terasa kuasanya dimulut saya. Sedap dan berapi !. Setelah usai makan malam, kami berkumpul untuk acara Wiranita. Ada 280 orang peserta, hadir dari variasi rumpun bangsa. Benarlah kata orang, pelangi tidak akan indah dengan hanya satu warna. Meski kita hadir dari suku bangsa yang berbeza kita menjadi sebuah keluarga besar yang menyembah Tuhan yang sama. Menjadi indah bersama. Menjadi berkat kepada sesama.
Road Trip Negeri Pelangi : KK-Kalabakan-Tawau
Kem ini tidak berlangsung lama, hanya satu hari acara penuh buat semua peserta. Saya hanya sempat bertegur-sapa dengan beberapa orang, semoga saja senyuman saya sempat ramah pada setiap orang yang berpandangan dengan saya (gitew). Menginap di Kuhara Court hanya dua malam, itu pun belum sempat menyulam mimpi sudah harus bangun kerana adanya bunyi turbo disebelah saya. Malam pertama tidur pulas kerana terlalu letih menjadi penumpang kereta selama (enam jam?). Hebat sungguh sang pemandu kenderaan dengan perjalanan yang jauh. Naik kapal terbang cuma 45 minit dengan tambang RM60 tetapi, perjalanan jauh sering membuat pengalaman lebih banyak dan mata terhidang dengan banyaknya keindahan yang ada disepanjang jalan. Mengingat akan hal itu, saya justeru menikmati perjalanan ini apa adanya.
Road Trip Negeri Pelangi : KK-Kalabakan-Tawau
Jumaat malam merupakan acara penutupan, ada cabutan berkat dan barbecue serta persembahan-persembahan dari sidang GBTawau. Juga, ada persembahan tarian dari suku bangsa Toraja. Saya tertarik pada aksesori dan pakaian suku Toraja, ringkas dan menarik. Suku ini merupakan antara suku yang ada di Tawau kerana, Tawau merupakan daerah yang hampir dengan negara jiran tetangga Indonesia. Pernah terdetik pada keinginan rasa untuk melawat Nunukan iaitu sebuah kawasan milik Indonesia dan berdasarkan pada dokumentari yang saya lihat, ia mengambil masa kurang dari 1 jam untuk kesana. Penduduk Nunukan sering mengistilahkan 'di dada ada Indonesia, di perut ada Malaysia'  kerana, kebanyakan hasil makanan dibeli dari Tawau.

Dua malam telah berlalu, ketika pagi menjelma semua kami diwajibkan bangun lebih awal kerana harus bergerak pulang ke Kota Kinabalu seawal jam 5. Bukan sesuatu yang saya minati untuk bangun terlalu awal dan ketika turun ke lobi apartment tersebut, ternyata ada orang yang bangun lebih awal dari kami. Pengarah kem bersama Pst Madia. Pagi yang dingin terasa hangat bila kita tidak harus melangkah sendirian tetapi, ada orang yang mahu menyapa kita dipagi hari dan mengucapkan selamat jalan dan berjumpa lagi. Sarapan pagi juga ada disediakan (wah, ada KFC hehe) . Terima kasih Gereja Baptis Tawau untuk usaha dan persiapan untuk kem Wiranita 2017. Sampai berjumpa di Kem Wiranita ke-3 nanti.
Road Trip Negeri Pelangi : KK-Kalabakan-Tawau
Kami meneruskan perjalanan pulang ke Kota Kinabalu pada jam 5.30 pagi dan berhenti beberapa kali ditepi jalan untuk berehat. Untuk makan tengahari kami berhenti di Maliau Basin. Siapa diantara kami yang terfikir untuk makan tengahari di Maliau Basin ? Maliau Basin merupakan salah satu tempat yang dihajati meski, hanya berada dikawasan luar atau paling tidak masuk kekawasan tersebut untuk ketandas itu cukup baik buat saya. Sepertinya, impian terealisasi.
Road Trip Negeri Pelangi : KK-Kalabakan-Tawau
Perhentian akhir kami adalah di Jalan Kimanis  sebelum masing-masing akhirnya sampai kerumah dan menikmati rehat serta menikmati cerita hari-hari kelmarin sebagai sebuah kenangan baru yang manis. Pengalaman baru, sejarah baru untuk ditambahkan dalam kisah hidup peribadi.

Jadi, apa yang saya tambahkan dalam diri saya seusai berakhirnyanya kem ini dan sekembalinya saya diposisi harian saya ? Tidak hanya saya tetapi, semua anda. Sila baca Kolese 3:12-17 , mengasihi dan melayani dengan hati hamba. God bless.