20 Mac 2017

Test Event : 2018 PyeongChang Winter Olympic

Korea akan menjadi tuan rumah sukan berprestij dunia iaitu, Pyeongchang Winter Olympic pada 09 hingga 25 Febuari 2018 dan berlangsung selama 17 hari. Seperti biasa semua sukan bertaraf dunia pasti akan mengadakan 'Test Event'.

Apa itu test event

Test event merupakan suatu ruang yang dikhaskan kepada para atlet untuk hadir berlatih atau melihat tempat bersukan sebenar sebelum pertandingan dimulai. Ia bertujuan untuk mempersiapkan para atlet dengan atmosfera negara tersebut atau kawasan yang terlibat untuk pertandingan. Pyeongchang Winter Games turut melaksanakan Test Event dan dijangka seramai 3,000 orang atlet terlibat dalam test event ini bersama para sukarelawan seramai 1,000 orang.  Test event ini berlangsung sejak bulan Febuari 2016 sehingga Appril 2017 selama 14 bulan.

Berikut merupakan senarai lokasi test event dan sukan yang terlibat yang mana sukan tersebut terbahagi kepada dua bahagian iaitu  sukan ais dan;  sukan salji dan gelongsor.

Beberapa acara 2018 Pyeongchang Winter Games percubaan telah dilakukan antaranya adalah seperti 'Figure skating' bertempat di Gangneung Ice Arena, 'Ski jump' di Alpensia Ski Jump serta 'snowboard' bertempat di Bokwang Snow Park. Negara Korea Selatan telah dan sedang berusaha melakukan yang terbaik dalam persediaan menyambut sukan Olimpik yang diadakan empat tahun sekali. 
Apa tujuan sebenar test event ini diadakan ? 
Committee 2018 Pyeongchang Winter Games menyatakan tujuan sebenar Test Event ini diadakan adalah bertujuan seperti berikut :
Connecting athletes and spectators heart-to-heart, these test events will ready everyone around the globe for the biggest celebration of winter sports in the world - the Olympic and Paralympic Winter Games PyeongChang 2018.

Malaysia tidak terkecuali daripada mengambil bahagian dalam  temasya sukan berprestij dunia ini beserta 205 buah negara lain. Saya pasti negara Korea Selatan sangat tidak sabar menanti kehadiran para atlet dan pengunjung ke Pyeongchang 2018 untuk menyaksikan acara gilang-gemilang ini, saya juga sangat tidak sabar.

10 Mac 2017

My Birthday Wishlist : ShopBack Malaysia's 2nd Birthday !

Hatiku menari kala menuliskan ini, gembira tiada terhingga kerana penulis blog tak dikenali seperti saya diberikan peluang meraih sebuah janji dalam kejayaan Shopback mencapai usia dua tahun dalam dunia perniagaan global. Semoga kejayaan yang telah dikecapi selama ini terus berlangsung ke usia dekad dan abad. 
Happy 2nd Anniversary ShopBack Malaysia. Terima kasih kerana mewujudkan shopback dan menghimpunkan semua kedai online dalam satu rangkaian seperti Lazada, Qoo10, Expedia,  Zalora, Thermo dan banyak lagi.

Janggal rasanya mengucapkan 'happy anniversary Shopback' tetapi, dalam masa yang sama menyatakan wishlist peribadi untuk direalisasikan oleh shopback. Meski janggal namun, saya mahu agar tulisan ini tidak diketepikan oleh Shopback. Ini mimpi saya yang belum direalisasikan oleh siapa pun didalam dunia ini. Semoga mimpi saya menjadi realiti dan saya untuk selamanya akan berterima kasih kepada Shopback.

Lima benda ini sangat menjadi kegilaan dihati saya dan semoga Shopback merealisasikan satu dari lima benda dalam senarai dibawah ini :
My Birthday Wishlist : ShopBack Malaysia's 2nd Birthday !
Jujur saja, saya tidak mempunyai smartphone. Tipukah saya ? tidak ! saya hanya menggunakan Samsung Tab 3 (itu pun merupakan hadiah ketika menang menulis artikel). Smartphone saya yang lalu telah rosak, retak dan hatiku turut retak mengenang nasib itu. Seringkali saya menunggu peluang keemasan seperti ini 'semoga ada kejayaaan' dan kata-kata semangat seperti 'usaha adalah nama lain bagi sebuah kejayaan' itu benar-benar terjadi dalam duniaku.

Ketika mengetahui Contest ShopBack Malaysia ini, saya mulai berimaginasi 'andai saya menang...'

Ya, jika saya terpilih untuk menang dan terpilih sebagai pemenang, saya mahu Samsung Galaxy J seperti dalam gambar diatas itu.

Seiring dengan peredaran waktu dan ekonomi negara serta beberapa tuntutan bayaran lain, memiliki smartphone pada tahun ini dengan duit sendiri adalah suatu keajaiban. Saya memerlukan smartphone untuk dibawa kemana-mana, ringan dan sekurang-kurangnya ia kelihatan sedikit bergaya berbanding menggunakan Samsung Tab 3 yang mungkin sedikit ketinggalan zaman pada tahun 2017.

My Birthday Wishlist : ShopBack Malaysia's 2nd Birthday !
Saya suka kepada outdoor activity seperti eksplorasi hutan dan mendaki gunung. Memiliki gadget ini saya yakini mampu membantu menyimpan memori secara nyata melalui gambar yang jelas selain ianya ringan dan bersaiz kecil. Trend penggunaan action kamera sangat hits dalam dunia masa kini dan jika dipasang waterproof case kita boleh menyelam bercanda bersama ikan sambil bergambar atau melompat tinggi sambil disaksikan awan biru dan gambar tetap cun-melecun tanpa gegar. Sebagai seorang blogger yang sukakan perjalanan terpotret indah untuk dihidangkan kepada para pembaca, saya sangat memerlukan action camera ini.

Action camera wajib dimiliki oleh para penggemar aktiviti lasak dan saya salah satu dari para penggemar aktiviti itu dan wajib memiliki gadget canggih ini.

My Birthday Wishlist : ShopBack Malaysia's 2nd Birthday !
Saya selalu memiliki keinginan untuk memiliki drone dan selalu saja keinginan itu meledak ketika saya berada ditempat tinggi seperti ketika berada di pergunungan. Ketika berada di Gunung Ijen, Indonesia saya terlihat drone asyik berterbangan diatas samudera buat hati ini ini berbicara kecil :
 'sabar saja, belum waktunya saya memiliki'. 

Ketika melihat Contest yang dijalankan oleh Shopback, saya tersenyum kecil seakan punya harapan yang tinggi untuk memilikinya meski pada hakikat, ia terlalu sukar kerana ramai peserta hebat lain yang juga turut bersaing memenangi hati Shopback.  Salah satu keistimewaan 2016 latest Syma X8HG adalah 6-Axis gyroscope strong stability, easily implement various flight movements, stronger wind resistance dan mudah dikawal. Memiliki gadget ini seakan memiliki helikopter kecil yang mahu memberikan hasil gambar terbaik ! Saya akan mendaki gunung Kinabalu pada tahun ini dan memiliki drone adalah suatu impian yang tak tersembunyi untuk merakam keindahan Gunung Kinabalu untuk tatapan seluruh rakyat Malaysia tercinta dan jika pun bukan untuk seluruh warga sekurang-kurangnya, saya merakamkan keindahan gunung Kinabalu untuk tatapan generasi saya kemudiannya.

Drone adalah impian yang saya nanti-nantikan untuk menjadi kenyataan.

My Birthday Wishlist : ShopBack Malaysia's 2nd Birthday !
Ok, saya seorang wanita kampung yang terbiasa dengan hutan dan alam tetapi, kini telah bekerja. Lima hari satu minggu, setiap hari harus bangun awal pagi untuk kepejabat dan rutin itu sangat membosankan tetapi, itu tidak bermakna saya tidak bersyukur akan hidup ini.  Oleh itu, disetiap kesempatan cuti-cuti saya akan merelakan diri ini berada dalam pelukan sang alam sambil menyaksikan betapa indahnya rembulan malam beserta para bintangnya. Kemah ini sangat saya perlukan memandangkan kemah lama saya telah berusia tiga tahun dan telah hampir nazak dan sebentar lagi saya harus mengebumikannya. Hotel dan kemah, saya memilih kemah kerana kemah menjanjikan seribu satu kisah pengembaraan bersama alam. 

My Birthday Wishlist : ShopBack Malaysia's 2nd Birthday !
Ya, saya mahu MF Design White Grorious Divan Bed ! kenapa ? kerana saya memerlukan tempat tidur yang baik setelah seharian berlelah berjuang dalam dunia pejabat untuk mencari nafkah. Saya memerlukan kualiti bed untuk kesihatan selain untuk mendapatkan tidur nyenyak sepanjang malam. Material yang digunakan untuk produk ini adalah asli dan terbaik. Semoga tidurku nanti beralaskan MF Design White Grorious Divan Bed.

Opppss....cukup lima wishlist dan semoga satu dari lima benda itu menjadi bahagian dari cerita hidupku nanti. Semoga Shopback Malaysia berkenan kepada wishlist saya. Bagi anda yang masih 'bingung' dengan nama ShopBack atau keliru, ini adalah kisahnya. Shopback merupakan satu rangkaian yang menghimpunkan lebih 300 kedai online yang menjual variasi produk. Shopback membantu para pelanggan mendapatkan produk melalui talian dengan harga termurah serta mendapatkan diskaun sehingga 80% dan paling best, ketika anda shopping melalui Shopback anda akan mendapat cashback semula ! bagaimana ? 

Haaa, yang tu anda kena baca perenggan seterusnya.

Pertama anda kena SIGN UP dulu, mendaftar sebagai ahli. Jangan bimbang pendaftaran adalah PERCUMA. Selepas tu anda boleh masuk dengan akaun anda sendiri dan mulailah shopping dengan variasi pilihan melebihi 300 online stores dengan harga yang murah. Lagi banyak anda shopping, lagi banyak cashback yang anda dapat.


Cashback ? YA ! Cashback.
My Birthday Wishlist : Happy 2nd Anniversarry Shopback !
Shopping dan dibayar, sangat tidak masuk akal TETAPI ia adalah kenyataan
My Birthday Wishlist : Happy 2nd Anniversarry Shopback !
Ini adalah antara store yang ada dalam rangkaian ShopBack
My Birthday Wishlist : Happy 2nd Anniversarry Shopback !
Berbelanja sambil menabung hehe
so, tunggu apa lagi ! cepat mendaftar sebagai ahli ShopBack Malaysia dan berpeluang mendapat harga terendah serta dapat CashBack semula. Best tak ShopBack ? tak perlu jawab sekarang, dah cuba baru tahu.

Sekali lagi, happy 2nd anniversary kepada ShopBack...kejayaan anda hari ini pasti dimulai dengan langkah berani anda dimasa lalu. Andai suatu hari anda bertemu dengan rintangan menggapai impian memeluk kejayaan globalisasi, ingatlah pada langkah berani anda dihari pertama ShopBack dimulai. Anda pasti mampu menawan dunia perniagaan dipentas dunia. Selamat hari jadi dan kekal sukses !

Oh ya, wahai ShopBack Malaysia yang hebat...WISHLIST diatas itu tolong jangan diabaikan ya.. saya mohon dengan harapan juga, doa agar saya menjadi bahagian kesayangan kalian dan dapat memegang mimpi dialam nyata.

Terima kasih.

2 Mac 2017

Itinerary Percutian ke Surabaya Bersama Agent Wisata Bromo

Day 1

Setibanya kami dibumi Surabaya, kami  disambut oleh Irwansyah (iya, yang artis itu). Setelah bertukar senyum sebagai tanda perkenalan kami naik kereta Inova menuju Catimor Homestay. Perjalanan selama 8 jam. So, here we go !
Itinerary Percutian ke Surabaya
Catimor Homestay
Chek-In at Catimor Homestay

Tiba di Catimor Homestay sekitar jam 11 malam. Catimor Homestay terletak di kawasan Perkebunan Kopi Blawan, Kecamatan Sempol, Bondowoso, Jawa Timur.  It’s the best place to stay before trekking to Ijen Crater. Tiba jam 11 malam, tidur sekejap dan bangun pada jam 12.30 kerana jam 1 harus bergerak. Mengantuk memanglah tetapi, untuk apa datang kesini jauh-jauh jika hanya untuk tidur lena ? lebih baik stay at home, tidur pulas diulit mimpi. Errr actually, my body wasn’t all that excited to wake up at 1am to commence our hike to the Ijen Plateau. But…but… but..

Tiba di checkpoint Kawah Ijen hujan renyai-renyai pula. Sejuk macam dalam peti sejuk tetapi ketika kami berjalan, hujan berhenti. Tour guide tunggu dalam kereta, mountain guide ambil peranan menjaga kami. Namanya Yono.  Sentiasa berada bersama kami memberi pertolongan sepanjang perjalanan to the heart of Ijen Crater. Thank you mas !

Penat berjalan akhirnya hilang setelah melihat karya Tuhan yang satu ini. Penuh pesona, indah dan indah…indah..indah.  Apa lagi kata yang paling tepat untuk menggambar keindahan ini ? The blue flames can reach up to 16 feet (5 meters) high. Harus pakai gas mask juga. 
Itinerary Percutian ke Surabaya
Kawah Ijen, kawah terbesar didunia
Ini tasik kawah yang mampu menghasilkan belerang dan terbesar didalam dunia. Ketika kabus sulfur menguasai alam subuh, kami tidak melihat tempat ini. Begitu kabus sulfur hilang, pemandangan ini terlihat jelas dan sekali lagi kami terkagum. Sungguh Gunung Ijen ini banyak memberi kejutan. 

Jangan lupa naik telolet untuk merasakan pengalaman transport terpantas di Gunung Ijen. Oh yeah, 'bis telolet' sedang viral sekarang. so, must try !

Sebelum check-out Catimor Homestay kami singgah Air Terjun Kali Pahit. Dikawasan ini ada jual souvenirs juga, jadi boleh siapkan duit kalau mahu beli sesuatu buat kenangan.

Setelah check-out, meneruskan perjalanan ke Ngadisari untuk hotel seterusnya.

Chek-in Hotel Bromo Permai 1, Jalan Cemoro Lawang, Ngadisari, Gunung Bromo, Probolinggo Jawa Timur Indonesia. Kawasan ini sejuk menggigit  daging-daging dalam tubuh.  Hotel ini paling dekat dengan Gunung Bromo.

Day 2

Bangun jam 2.00 pagi.

Jeep sudah siap menunggu kami. Bergerak lebih awal dengan harapan dapat melihat sunrise di Penanjakan Point View pada jam 4. Hajat tidak kesampaian. Hujan turun. Namun begitu, ketika pagi benar-benar tiba, hujan berhenti. Kami meneruskan perjalanan ke Gunung Bromo.  Disini kami menunggang kuda. Seperti dalam filem Mcleods Daugters rasanya. 


View dari gunung Bromo sangat cantik. Seperti bukan berada dinegara ASEAN rasanya.  Harga naik kuda hanyalah 100,000Rp pergi dan balik. 

Selepas turun dari gunung Bromo kami terus dibawa ke Padang Savanah iaitu, padang rumput yang luas. Kawasan ini sangat sejuk. 

Selepas padang rumput savanah kami meneruskan eksplorasi ke Pasir Berbisik atau pun the whispering sands. Macam tak percaya pula dalam  kawasan itu ada gunung kawah, padang rumput yang luas dan lautan pasir. 
Itinerary Percutian ke Surabaya
Menunggang Kuda ke Gunung Bromo
Next time kalau mahu kesini dan punya gambar cantik, elok rasanya jika punya pakaian variasi agar gambar yang terwujud itu hebat dan lebih menarik. Awal rancangan saya ingin membawa pakaian tradisi kesini tetapi, akhirnya niat itu terbatal atas sebab-sebab tertentu.

Selesai trip Gunung Bromo, terus kembali ke hotel untuk late breakfast, re-packing dan check-out. Selesai check-out kami meneruskan perjalanan lagi ke Kota Malang.


Museum Angkut terbesar di Asia terdapat di kota Malang, Indonesia. Muzium ini wajib dilawati jika punya masa lebih. Kami turut dibawa untuk melawat kebun epal tetapi, masa tidk mengizinkan. Tiga jam berada di Museum Angkut pun tidak cukup tau, tempat ini terlalu luas untuk diterokai dan juga, banyak tempat menarik untuk bergambar. 

Selesai Trip Museum Angkut, kami terus ke Seulawah Hotel untuk check-in. Berehat lebih kurang 1 jam sebelum mencari makan. Tour guide membawa kami ke kedai makan bakso. Ya, ke Kota Malang atau Surabaya..makan bakso itu wajib !
Itinerary Percutian ke Surabaya
Kota Wisata Batu tempat tinggal si pocong :P
Misi mencari Pocong di Alun-Alun Kota Wisata Batu

Mau jumpa pocong ? soal tour guide kami. 

Pocong ? ahhh, gila ! 

Kami ke Kota Wisata Batu tetapi, gerimis mengundang membuat hati ingin pulang cepat-cepat kehotel.  Tiba di hotel, switch on the TV dan pocong muncul (eh, itu di Kota Wisata Batu yang kita lawat tadi) hmmm, terlewat sesaat. Tiada jodoh dengan abang pocong. haha

Day 3

Breakfast di Seulawah Hotel sambil menikmati panorama Gunung Arjuno, nyaman dan santai. Seperti mahu menambah percutian satu minggu lagi di Bumi Surabaya nan indah. Namun, tiket kapal telah dibeli, bapa dirumah sudah menunggu. Oleh itu anakanda harus pulang kepangkal jalan. (haha)
Itinerary Percutian ke Surabaya
Hotel berhadapan dengan Gunung Arjuno
Sebenarnya banyak tempat yang ditawarkan tetapi, masa kurang mengizinkan kami untuk berada lama-lama di Surabaya. Mungkin, ada mesej disebaliknya dan mesej itu adalah 'harus datang lagi dilain waktu'.  

Travel Agent adalah terbaik dan highly recommended - Agent Wisata Bromo. Harga pakej adalah sangat berbaloi. Siap dengan tour guide, mountain guide dan photographer.  

Pasti kalian tertanya-tanya siapa sebenarnya Irwansyah itukan ? sebenarnya dia adalah teman baru kami di Kota Surabaya yang juga, merangkap sebagai tour guide dan driver kami sepanjang percutian di Surabaya. If you guys perlukan personal tour guide/driver , please do not hesitate to contact him via WA +62 8121 687 3003. His name is Rohman and not Irwansyah as I mentioned earlier. haha.