26 Mac 2015

Taiwan Travel Fair Roadshow Shout Out

Whether you are considering a first or subsequent visits to Taiwan, there’s never a better time to tour the island than in 2015! Taiwan Tourism Bureau Kuala Lumpur (TTBKL) is organising its first-ever Taiwan Travel Fair in Malaysia. With the theme of “Time to Enjoy Life”, it will be held at 1 Utama Shopping Centre, where the public can get the best deals for Taiwan travel at this one-stop event from 25 to 29 March 2015.
Taiwan Travel Fair Roadshow Shout Out
With the first Taiwan Travel Fair, TTBKL hopes
Eat, shop & go on two wheels in Taiwan!
Before that grab the best travel deals at Taiwan Travel Fair to present great value travel deals to Malaysian families. They have tied up with top Taiwanese and Malaysian travel agencies to offer a variety of exciting packages and the most attractive travel deals for all destinations in Taiwan. This also includes customised packages or tours specially-catered for Muslim visitors. 

For visitors of the fair who purchase any tour package from participating agents, they stand a chance to participate in a lucky draw for every RM500 spent. Prizes include Taipei return flight tickets sponsored by China Airlines and Eva Airways; and East Asia cruise on Star Aquarius, Star Virgo and Aquarius liners sponsored by Star Cruises. So do make a date with us and visit the Taiwan Tourism Fair to bring back these fabulous prizes!
Taiwan Travel Fair Roadshow Shout Out
The Taiwan Travel Fair will be held at the Oval concourse in 1 Utama Shopping Centre from 25 to 29 March 2015. Opens 10 am daily. For more information, visit https://www.facebook.com/tbrockl !
Based on a survey conducted by Taiwan Tourism in 2012, the top attractions for inbound tourists are sights and sceneries, food and shopping. As such, the Taiwan Travel Fair will also highlight three major experiences under the theme of “Time to Enjoy Life”:
 TIME TO EAT
 Taiwan Travel Fair Roadshow Shout Out
When it comes to food, Taiwan has it all. Dine like royalty without paying a king’s ransom for it. From juicy seasonal fruits, sumptuous traditional Chinese dishes, healthy vegetarian dishes, icy desserts to creative tea drinks, Taiwanese cuisine makes full use of local ingredients and age-old techniques to surprise and satisfy your palate. Don’t forget the world-famous night markets, filled with the enticing aromas of delicious street food and snacks!
 Taiwan Travel Fair Roadshow Shout Out

 TIME TO SHOP
Taiwan is a shopaholic’s dream come true, with many large shopping centres and chain department stores in all four corners of the island. Shop for anything you want, from high-quality made-in-Taiwan 3C products, to famous highland tea and handmade weavings. For the fashion lover, all kinds of affordable clothing, leather goods and branded products are at your fingertips. In Taiwan, you are sure to find just about everything you want.
 http://2.bp.blogspot.com/-QmMMd8_HJmA/VRBWBiLSw5I/AAAAAAAA0eY/F_uqcBYMjz4/s1600/6.jpg
 Taiwan Travel Fair Roadshow Shout Out

 Time to go on Two Wheels
 Taiwan Travel Fair Roadshow Shout Out
These days, the LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability) trend is gaining popularity as people begin to be more health and eco-conscious. Taiwan is well-known for its LOHAS practices, and there is no better way to experience it than to travel along the breath-taking coastal highways by bicycle! Immerse yourself in the beauty of nature and appreciate the simple yet wonderful things in life with your loved ones. 
 Taiwan Travel Fair Roadshow Shout Out

23 Mac 2015

Projek Komuniti ~ Membangun Cita-Cita Bersama !

Kita hidup di bawah langit yang sama, tetapi tidak semua orang mempunyai cakrawala yang sama. Mula-mula kita membentuk kebiasaan kita dan kemudian kebiasaan membentuk kita. Petang yang hangat sempat menyengat kepalaku sehingga otakku sedikit bergegar memberontak dibawah teriknya mentari Borneo atas satu sebab mahu melibatkan diri dalam Projek Komuniti penanaman sayur sebagai tanda membangun hidup kearah yang produktif, sihat dan maju. 
Projek Komuniti
Antara peserta Projek Komuniti
Projek Komuniti

Projek Komuniti
Sebenarnya saya tidaklah begitu rajin untuk menonjolkan diri ditengah hadirnya rakan-rakan dalam projek ini tetapi, dengan ingatan sekurang-kurangnya saya ada disana bukan untuk mempamerkan wajah tetapi sebagai support kepada projek yang dijalankan. Tidak banyak yang dapat saya lakukan selain menghantar mata ini menjadi pemerhati dikebanyakan masa instead of menyumbangkan tangan ini untuk membantu.
Projek Komuniti
Saya pernah terbaca sebuah kalimat 'jangan biarkan mental menjadi rapuh kerana rasa pesimis. Usir sikap negatif yang melemahkan. Fokus pada target yang diputuskan!' . Baiklah saya memilih untuk bergabung dalam projek komuniti kali ini, meski terkadang malas agak menguasai diri ini (ceeeeh! semua orang punya rasa itu). Namun, bertindak lebih baik dari sekadar bermimpi melihat bangsa ini maju. Jika tiada usaha pertama maka sia-sialah mimpi indah itu.

Projek Komuniti
Jom lumba kereta ^^
Kemalasan adalah kebiasaan untuk beristirehat sebelum kita benar-benar merasa penat. Kejayaan berasal dari keputusan yang tepat, kerana satu keputusan dapat mengubah sebuah masa depan. Projek Komuniti ini saya yakini mampu membangun taraf hidup menjadi semakin baik JIKA ada usaha berterusan tanpa melengah-lengahkan masa, tanpa bermalas-malasan dan tanpa ada manja berlebihan untuk tidur dan rehat lebih panjang dari orang lain.
Projek Komuniti ~ Membangun Cita-Cita Bersama !


Usaha tangga kejayaan....dan saya setuju dengan pernyataan itu. Projek komuniti, membangun cita-cita bersama menuju hidup lebih baik.
Projek Komuniti ~ Membangun Cita-Cita Bersama !
Saya bangga terlibat dengan Projek ni..
Ini merupakan projek komuniti pertama untuk tahun 2015 dan pastinya bukan yang terakhir. Semoga tangan-tangan yang tercipta dikiri dan kanan tubuh setiap warga bangsa ini semakin rajin dan tidak kaku dengan kemalasan menanti mulut disuap dengan kemanisan peluh orang lain semata. Bangkitlah bangsaku membunuh kemalasan, bersama-sama menanam usaha untuk menghasilkan kejayaan demi kejayaan sebagai hantaran kepada keturunan dan generasi akan datang.
 

16 Mac 2015

Tak Nak Bercuti ?

Jika kau masih bermalas-malasan di atas tempat tidur, mungkin kau mampu mewujudkan sebuah mimpi. Jika kau bangun dari tempat tidur dan memulai kegiatanmu, mungkin kau mampu mewujudkan sebuah impian. Ketika pagi belum sempat bertemu sang suria, kami bangun untuk berkarya di pagi hari. Bekerja dan kesekolah.
Cuti Sekolah
Hari ini keluar dari rumah seawal jam 6:30 dan tiba disekolah lebih awal dari biasa. Ternyata pagar sekolah masih bertutup dan surat tidak diberikan seperti biasa untuk menyatakan bahawa hari ini adalah cuti. Dengan keyakinan menghantarnya kesekolah, ketika melihat gate sekolah ditutup rapat hatinya cepat-cepat sakit, mungkin. Airmatanya jatuh menangis. aaaahhh..... siapa harus dipersalahkan dalam isu ini. hehehe. Terpaksa membawanya bersama ke pejabat tetapi disini adegan lain pula yang berlaku 'No, I want to wait  dadi DD here not in your office'. Gulp ! ok, then .
Cuti sekolah
Dahulu dia hanya seorang bayi kecil tetapi, kini telah telah menjadi seorang budak perempuan yang bijak dan hebat pada penghematan saya. Bukan memuji keturunan sendiri tetapi, siapa saya untuk tidak bergerak hatinya dari berasa bangga kala memiliki seorang manusia yang bijak dalam keluarga sendiri ? semoga cucu pertama orang tua ku ini membesar dengan sihat dari segala sudut kehidupannya, rohani dan jasmani.

11 Mac 2015

Demi Batu Cinta, Makan Tepi Jalan

Perkara paling penting ketika berada dinegara orang lain adalah menjaga kesihatan yang juga bermaksud jangan suka-suka makan makanan aneh atau jika anda was-was tentang makanan tersebut, jangan makan ! Jika tidak dihotellah anda seharian melihat dinding sambil makan hati berulam jantung.

Namun, berjalan tanpa mencuba sesuatu yang tidak pernah anda nikmati sebelumnya, adalah rugi kerana terkadang apa yang kita lalui pada waktu itu tidak mungkin akan kita lalui lagi dimasa akan datang. Peluang-peluang yang hadir tidak selalu ada menemani langkah hidup ini. Meski pun ada ia tidak sama dan ia tidak seronok untuk dinikmati kerana masa dan dengan siapa kita bersama itu tidak sama lagi.
Bubur Ayam Special
Oyaaa.... ini merupakan kali pertama saya makan makanan di tepi jalan. Gerai makan bergerak oleh bapak tua yang giginya sudah tidak kelihatan didalam mulutnya. Bersih ? saya tidak tahu dan selama ini saya menganggap kebersihan jualan yang seperti ini agak tidak terjamin. Tiada penghalang habuk-habuk atau asap kenderaan yang lalu-lalang dikawasan itu.
Makan Tepi Jalan
Kami dimaklumkan untuk ke Batu Cinta perjalanan itu agak jauh dan perut harus diisi dengan makanan. Ok deh ! kami makan dengan penuh harapan selain kenyang, juga tidak mendapat sakit perut kemudiannya. Doa dan makan itu popularkan ? haha. baiklah doa sebelum makan itu penting .aaaaah, kesihatan dan Tuhan itu sangat sinonim dan normal bagi seorang saya untuk bersyukur sebelum makan. (cewah! terlihat alim namun saya tidaklah begitu agamawi tetapi, tetap punya prinsip bahawa Tuhan saya hebat dan saya bangga memilikinya...gitu! hehe). Percaya saja makanan itu tidak memudaratkan. 
Sumber Rezeki Bubur ayam
Sebenarnya saya masih was-was untuk makan bubur ayam tersebut. Satu suapan kemulut sendiri, suapan kedua juga kemulut sendiri bahkan, sehingga suapan terakhir pun masuk kemulut sendiri. Kalau bukan mulut sendiri mulut siapa lagi (haha). Mula-mula tu, mata saling memandang sesama dan saya faham erti pandangan-pandangan itu. 'bersihkah makanan ini'?

Ternyata, ada diantara kami yang order 2 mangkuk. Rasanya sedap dan hargannya sangat murah. Pertama kali makan ditepi jalan yang kedainya tanpa bangunan tanpa dapur. Penjualnya hanya seorang bapak tua kekurangan gigi namun, penuh usaha membangun diri dan keluarga dengan perniagaan kecilnya. Setengah hari itu perut kenyang hanya dengan semangkuk bubur ayam buatan bapak tua. Tidak sakit dan tanpa mengalami sebarang masalah. Terima kasih sang Pencipta perutku dan juga dia yang menyediakan makanan untuk perutku.
Batu Cinta, Bandung Indonesia
Selesai makan, kami  terus bergerak ke Batu Cinta tempat janji cinta sepasang kekasih dimeteraikan diatas batu. cewah ! mahu tahu tempat itu? lokasinya jauh kepedalaman tetapi suasananya sangat indah dan menarik. Terletak di dalam negara Indonesia yang bapak presidennya bernama Jokowi. hehe. :P