22 Julai 2013

Belum bersyukur, bersyukurlah ….


Isnin telah menjelang dan itu menunjukkan yang hari untuk saya hidup didunia berkurang 1 hari lagi. Tic toc tic toc..time’s ticking ! apa pun saya bersyukur untuk hal-hal yang telah sempat saya alami dan nikmati sehingga detik ini. All praise to Him.  New day, new blessing ! so, here we go..5 hal yang saya syukuri sepanjang minggu yang baru berlalu:-

My lovely family
My Saturday and the rest of weekend yang fantastic
My mami turned 56th on the July, 15th
My sepupu was officially became a papa to his new baby boy on 15th  July 2013
Si mama kambing telah melahirkan seekor anak pada 14th July 2013

Bagaimana dengan anda ? I’m pretty sure, korang pun mesti ada sesuatu yang anda syukuri sepanjang hari kan…kan..kan…jika tidak, there must be something wrong with you ! 


# I love Saturday the most because….Saturday means movies, foods, fun, sibling’s hang out..wohoooo # 


19 Julai 2013

Orang Malaysia memang penyibuk !


Tidak bersetuju dengan tajuk diatas ? Well, tak perlu buka mata pun kita dah tahu yang some of Malaysian memang suka sangat nak jaga tepi kain orang. Kelompok-kelompok ni tak buka mata pun, telinga mereka sentiasa ON atau peka  every single day . Kalau hal itu sahih ok la jugak…ini belum tentu kebenarannya sudah sibuk menghebahkan berita yang diterima kepada orang lain. Orang lain yang sama ‘penyibuk’ pun sibuk-sibuk mahu passing the messages to the world. Tak kisah cerita itu benar atau tidak.  Whohoooo…….adakah ini sifat warga Malaysia ? saya tidak kata SEMUA..tetapi memang RAMAI yang bersikap penyibuk !  Artis bercerai, dia pun mau tolong spread the news to the world…orang lain kawin lagi, dia pun sibuk-sibuk nak update status FB dan blognya tentang hal itu….kalau setakat itu, tidak apa lagi..ini pandai pula dia menambah sebab-sebab orang tu tinggalkan isterinya dan cari betina lain…adoiiii !! bila dirinya dijadikan cerita oleh orang lain, rasa-rasanya dia ok tak ?
Oh Malaysiaku ! tak perlulah menjadi jahil akan semua itu. Hal dorang, biarlah dorang settle sendiri. Kita tak tahu pun pokok pangkal kenapa keadaan itu jadi macam tu. Hanya tuan punya badan sendiri yang tahu. Tak perlu menjadi tukang cerita yang tidak pernah menyelidiki hal tersebut. Itu sama bodohnya dengan ……….. (rasa-rasanya diri itu perlu disamakan dengan apa ya?) hehe
Tak perlu berdosa untuk jadi tidak berguna; jadi BINGUNG saja sudah cukup untuk Setan mengalahkanmu. Maka itu PELAJARILAH Firman secara teliti & teratur !
Hiduplah dengan cara yang benar kerana dari situ terpancar kehidupan sejati. Jangan menyebarkan gosip dan jangan mengatakan hal yang tidak diketahui asal-usulnya.

Selamat mengamalkan ibadah puasa buat yang beragama Muslim and let get the best out of it ! To non-Muslim, you know what should you do in your life !

Cheers !

Mungkin anda salah satu dari mereka yang PENYIBUK ! [baca lanjut]

I Miss Sunshine !

Beautiful view @ Desa Cattle, Kundasang Sabah this morning


16 Julai 2013

Bowling VS Bakteria (Juga Cinta :p )



Hello again. Wow ! what a good day, post a new post again  (*see? I told you before ..laziness never swims in my blood :p )

Ok kawan-kawan yang kurang menyayangi saya, just enjoy my post lah ! okay…it’s about kuman/bakteria dan bowling (bacteria and  bowling)…

When you go bowling and take back your rental shoes, the people working the counter dutifully give each shoe a shot of disinfectant, but never the balls. I’m telling you the truth, my cousin wore a shoe from the rental shoes and a few days later her feet  started to gatal-gatal . (when you feel gatal, you will garu-garu isn’t? ) So day after day the itchy never stop, until then she realized yang dia terkena jangkitan penyakit dari kasut yang dia pakai…haiz !! rupa-rupanya dia terkena kurap kesan dari kasut yang dia pinjam..ouch!! lucky it’s not me. Lol ! 

Honestly, have you ever wondered what was on the fingers of the millions who used the ball you took off the rack and placed on the ball holder of your lane? I know I have.

Here's another fun tidbit - Next time you go bowling, watch how many people eat and bowl. I've got to admit, it's kind of fun slamming french fries and killing pins. It's just that knowing your fries could be seasoned by the contents that came loose from under truck driver's fingernails and found its way to your hand and eventually to your mouth via the bowling ball that makes the situation a little creepy for me.

If you are what you eat, then maybe eating at the bowling alley isn't such a great idea.

But then again, there are a lot of places to complete the transfer of someone else's dirt to your own digestive system. It's also true that most germs don't hurt you. And in some cases, they actually make you stronger; more resilient.

So, should you stop bowling altogether? Nope. Just take along a pair of rubber gloves.

Bowling ? why not, I met someone ‘noty’  when I was bowling….haha


Happy 56th Mami !



Mami & her 1st very own grandchild
Dear Mom and Dad,

Thank you for having me.  Thank you for teaching me about life, this beautiful world, about love and what it means to be part of a family. Mom, thank you for carrying me, for nurturing this body I use every moment of every day. Thank you for giving birth to me - for going through the pain and struggle that is part of giving life. HAPPY 56th BIRTHDAY MAMI ! God bless you.
And....ya, this is me !
I love you more than I will ever be able to express.

And THANK YOU SO MUCH

love,

Precious C’la