29 April 2013

Lupakan NUFFNANG ?


Mungkin ini waktu yang tepat untuk saya melupakannya. Atau ini mungkin waktu yang salah untuk saya meninggalkannya. Untuk beberapa jangka waktu ni, pergerakannya very slowly like kura-kura . Atau pun saya yang tak pandai menjaga hatinya sehingga semuanya terlihat seperti statik. Semalam ia begitu. Hari ini ia masih seperti itu. Esok pun mungkin begitu. Sampai bila? Saya sepertinya sudah bosan dengan keadaan itu. Bukannya tidak mendapat hasil langsung tetapi, sebenarnya saya sudah menemui sesuatu yang baru. Apakah itu ? Entry seterusnya saya akan beritahu anda. (terasa sekali seperti kacang lupakan kulitnya ..wekks!! ada waktu kita harus melupakan hal yang harus dilupakan dan tidak layak untuk diingati atau tidak layak untuk tersimpan didalam memori kepala otak ini). Apa pun saya berat hati untuk meninggalkan Nuffnang ^o^ Mungkinkah saya perlu membuat satu blog lagi ? Mungkin. Bagi Bagi anda yang belum pernah kenal apa itu Nuffnang , sila kenalinya disini.

24 April 2013

8Share menjana duit (Thank you 8Share)

Mungkin ramai yang masih blur dengan 8share atau dahulunya dikenali sebagai ''Says Malaysia Network''. Ia merupaka sebuah rangkaian pengiklanan yang mampu menjana pulangan wang ringgit dengan cara anda membantu mereka menyampaikan iklan kepada orang ramai. Jujurnya saya hanya mengenali Says.com pada waktu itu dan tidak menghiraukan apa sebenarnya yang boleh saya lakukan dengannya. Rupa-rupanya saya boleh menjana income melaluinya tanpa mempertaruhkan masa yang banyak atau tenaga didalamnya. Hanya click & share sudah cukup untuk saya. Kini saya berpeluang menikmati pulangan yang walau pun tidak banyak tetapi, better than nothing daripada duduk berjam-jam melayari Facebook, Twitter atau sebagainya tanpa menerima ganjaran. 

Untuk info lebih lanjut anda boleh membuat pendaftaran atau pun click 8Share (click picture)


Kejayaan esok hari bermula dengan keputusan anda hari ini.

23 April 2013

Segmen : Hey ! blogger asal mana?

Hola, terasa sunyi bila handphone kini sekadar menjadi alarm diwaktu pagi...tiada lagi yang sudi menghantar SMS padaku..haha !! But its okay ^^ because of that saya mempunyai seribu satu jam untuk bermesra dengan blog pinggiran ini.  Dan untuk yang ke-2 kalinya saya mempunyai kesempatan untuk menganjurkan Segmen . Kali ini segmen yang sangat ringkas tanpa perlu membuat entry panjang lebar. 

Untuk penyertaan sila tampalkan banner dibawah dalam entry anda dan backlink kepada entry ini. Hanya nyatakan anda blogger dari mana dan follow blog saya. Hanya itu. 


Segmen hanya berlangsung selama satu minggu bermula dari tarikh 24 April sehingga 30 April 2013. Segmen ni bertujuan untuk mencari tahu para bloggers berasal dari negeri mana...melaluinya kita tidak sekadar follow-follow tanpa mengetahui mereka dari negeri mana. Segmen ini bertujuan mengeratkan silaturahim diantara para bloggers seluruh negara. 

Happy blogging !! Oya saya merupakan blogger Sabahan...anda ?


22 April 2013

Hebat sangatkah menjadi PONDAN ?

Sejak dua menjak ni mata saya asyik terpaku ketika melihat lenggang-lenggok si dia yang berlagak seperti perempuan walhal, buah dadanya nipis bagai sekeping papan. Make-up, suara, cara berkomunikasi dan berpakaian ..semuanya cukup membuat saya meluat. Hanya muntah tak terkeluar dari mulutku. Nak kata cantik, kebanyakannya cantik juga..nak kata hodoh memang tak kurang juga yang berwajah hodoh. Itukah takdir yang tercipta buat mereka?...pada pandangku dan apa yang saya tahu Tuhan tidak pernah menciptakan 3 jantina didalam dunia ini. Dia hanya menciptakan dua jantina iaitu Adam sebagai Lelaki dan Hawa sebagai perempuan....atau ada nama lain yang tidak kusebut sebagai berjantina pondan ? Saya yakin tidak ada.

Sebentar tadi ketika keluar dari food court mata ini sempat dijamu dengan gelagat sipondan yang berseluar leging putih, bergincukan merah delima sambil handbag dipegang bagai datin-datin...sungguh pemandangan itu tidak sedap di lihat oleh mataku. Mengapa harus menjadi pondan? Hebat sangatkah kedudukan itu? Menarik sangatkan berpakaian bagai wanita jika hakikatnya anda adalah lelaki? 

Hina sangatkah kejadian anda sebagai lelaki sehingga sanggup merubahnya menjadi wanita? Saya tidak ingin membahasnya disini. Anda tahu apa maksud saya. Jika anda mempunyai sedikit kata tentang golongan 'pon' ini, saya rindu melihat jawapan atau kata-kata anda disini.

Happy reading and have a great day !! cheers !!

1 April 2013

Cara-cara menaikkan traffic Blog


Memiliki traffic atau pengunjung Blog lebih 1000 visitors  setiap hari tentu sangat diharapkan oleh Blogger. Untuk mencapai traffic sebanyak itu harus ada usaha. Sebenarnya ada beberapa cara dapat digunakan untuk meningkatkan traffic blog meskipun belum sure 100% (hehe) kata orang tidak salah mencuba ! setakat ni visitors blog saya tak mencapai 200 orang sehari (tak lakulah tu…hehe ^^ tak kisahlah yang penting melebihi 100 orang sehari pun dah cukup  :D)

Berikut beberapa cara yang menurut saya boleh digunakan untuk menaikkan atau meningkatkan traffic blog atau Website :
  1. Posting entry banyak-banyak. Sepertinya ini adalah syarat mutlak dari sebuah blog. Posting secara berkala dan teratur akan memudahkan Blog terindeks dalam google atau carian engine.
  2. Kandungan dan Kualiti Posting. Tulislah artikel-artikel yang banyak dicari visitor atau topik yang lagi hangat saat itu. Usahakan untuk menulis posting dengan bahasa yang easy to understand sesuai dengan karakter anda sendiri. Sebuah posting yang best untuk dibaca akan selalu diingat oleh pengunjung dan biasanya akan berakhir dengan bookmarking pada jejaring sosial yang tentunya akan mempermudah cara Menaikkan Traffic Blog atau Website..
  3. Keaslian Artikel. Pastikan artikel yang anda posting merupakan ASLI dari inspirasi anda sendiri dan bukan hasil copy paste. Artikel hasil copy paste akan sangat mudah terdetect oleh Search Engine seperti Google
  4. Submit ke Blog Directory. Lakukan submit URL Blog ke alamat-alamat Blog directory
  5. Sering Blogwalking. Kalau diertikan adalah “Berjalan-jalan di Blog”… atau Entahlah… yang jelas begini; Sebaiknya sering-seringlah menjelajah atau berkunjung ke blog lain. Jangan lupa tinggalkan komen dan URL blog anda disana. Kalau perlu ajukan pertemanan dengan mengajaknya bertukar URL Link kerana cara ini sudah terbukti dapat Meningkatkan Traffic Blog
  6. Internal Link. Link internal hantar posting ternyata dapat meningkatkan pengunjung blog
  7. Iklan AddWord. Anda boleh menggunakan Iklan AddWord karena cara ini sudah terbukti sangat okay gitu !! hehe
  8. Dari Mulut ke Mulut. Maksudnya begini; Setiap anda bertemu dengan teman, Saudara atau siapa saja dan dimana saja jangan lupa memberitahu mereka alamat Blog atau Website anda dan suruhlah mereka untuk sering-sering berkunjung ke Blog anda…ceh !! tapi my blog tak dibaca oleh friends & family..hehe
  9. Tulis dan Sebarkan. Tulis alamat Blog anda pada secarik kertas – gandakan sebanyak puluhan, ratusan atau ribuan lembar dan sebarkan atau bagi-bagikan kepada setiap orang yang anda temui baik di mamak, Bus, Sekolah, Traffic Light, Pasar Sayur atau dimana saja. Cara ini sepertinya juga dapat menaikkan …kalau berani sajalah !! haha….tapi kalau isi blog anda sekadar personal matters better don’t ! orang tak tertarik tu…hehe
  10. Tulis dan Tempelkan. Cetak Alamat URL Blog atau cukup print pada Kertas HVS dengan jelas dan tempelkan di perempatan jalan, pinggir jalan atau di pusat-pusat public yang mudah terlihat orang lalu-lalang…berani ??? buatlah klu mau sangat traffic tinggi hehe…
  11. Tinggalkan URL. Tinggalkan Alamat URL Blog anda setiap anda ketika kemana saja dengan menuliskannya dimana saja.Orang akan penasaran tu..yg penting jangan jadi vandalisme ya..hehe
  12. Cetak Sticker. Cetak Sticker sebanyak-banyaknya dengan bertuliskan alamat URL Blog anda dan bagikan pada semua orang yang anda temui dimanapun. Cara ini sepertinya dapat Menaikkan Traffic Blog atau Website
Ok?  Setuju tak dengan cara-cara ni…or maybe u guys ada cara lain menaikkan traffic blog…Share with me la…hehe ^^ sharing is caring...caring is loving...